DSC_4663edit.jpg

Tlumiče zbraní pro lov a sport

Zbraně
Publikováno dne: 27.02.2021
Jak fungují tlumiče? Jsou legální? Jaké jsou jejich výhody? Jak tlumiče zbraní udržovat?

LEGÁLNÍ?

Od 1.2.2021 je již v platnosti novela zákona o zbraních a střelivu, která umožňuje prodej tlumičů pro civilní užití. K zakoupení tlumiče na zbraň musí zájemce vlastnit zbrojní průkaz. Každý tlumič na zbraň podléhá registraci, tudíž je na každý tlumič hluku vystaven průkaz zbraně. V praxi je postup stejný jako při nákupu zbraně kategorie C. Námi nabízené tlumiče nelze zasílat přepravní službou, možný je pouze osobní odběr jako u zbraní.

JAK FUNGUJÍ TLUMIČE?

Tlumič je úsťové zařízení které snižuje intenzitu zvuku po výstřelu Je mnoho konstrukcí tlumičů, nicméně mají za úkol stejnou věc. Tlumič je složen z několika komor ve kterých je postupně rozkládán tlak vytvořený vznícením střelného prachu, který svým rozpínáním předává střele energii a tím zvyšuje její rychlost. V tlumiči jsou tyto plyny zachyceny/ zabržděny.

Hluk po výstřelu se skládá z několika složek. Největší podíl na hluku má sonický třesk když střela přesáhne rychlost zvuku (tento třesk nelze tlumičem odstranit) a také tlak plynů které opustí hlaveň se střelou.

Jak tichá je zbraň s tlumičem?

Záleží na použitém střelivu a tlumiči. Pocitově lze říci, že se jedná o 50% hluku než při výstřelu bez tlumiče. Při použití subsonic střeliva může být vše dotaženo do takového stavu, že není slyšet opravdu nic, kromě zvuku, kdy úderník zasáhne zápalku (hlavně u malorážkových zbraní).

KONSTRUKCE TLUMIČŮ

Tlumič je většinou dutá kovová trubka z oceli, hliníku, nebo slitiny titanu a obsahuje různě velké komory pro rozklad plynů. Tlumič lze použít na víc zbraní, pokud mají stejný závit a ráži zbraně odpovídající průměru, pro který byl tlumič vyroben.

VÝHODY TLUMIČŮ

Snížení hluku výstřelu / ochrana sluchu střelce případně i psa

Podle ráže a tlumiče se útlum u standartního střeliva pohybuje v rozmezí 25-35 db.

Snížení zpětného rázu

Až o 50%. Po výstřelu dojde k menšímu zdvihu zbraně i při použití velkého přiblížení, na optice zůstane cíl v zorném poli puškohledu. Máte ihned přehled o zásahu a je možné daleko rychleji opakovat výstřel.

Snížení záblesku po výstřelu

Noční vidění  jsou citlivé na záblesky které jsou nedílnou součástí výstřelu. Jedná se o dohoření střelného prachu, které nestačilo vyhořet v hlavni (hlavně u krátkých hlavní), a také o povýstřelové zplodiny.

Standartní (nadzvukové)

Klasické nadzvukové střelivo lze bez problému použít s jakýmkoliv tlumičem. Útlum hluku se poté pohybuje v rozmezí 23-35 dB podle ráže a střeliva. Vždy při použití toho střeliva uslyšíte hluk způsobený sonickým třeskem, který vzniká při překročení projektilu rychlosti zvuku a také tlakem povýstřelových plynů které nebudou zachyceny tlumičem.

Subsonic (podzvukové)

Subsonic se označuje střelivo, u kterého vystřelený projektil nepřesáhne rychlost zvuku (cca 343ms při 20°C). U tohoto střeliva lze dosáhnout výstřelu bez jakéhokoli hluku. Nicméně toto střelivo je velice nevhodné pro lov (při nízké rychlosti je i nízká energie střely a obrovský pokles na krátké vzdálenosti (cca 30 cm na 100m oproti běžnému loveckému náboji). Lovecké projektily na tyto nízké rychlosti nejsou vyvinuty a při zásahu se nerozkládají a způsobí nedostatečné krvácení/poškození po zásahu zvěře. Energie střely v podzvukovém náboji je cca 600J, takže nesplňuje zákonem stanovený limit na lov spárkaté zvěře.

JAK NAINSTALOVAT

Instalace je jednoduchá, musíme jen nainstalovat tlumič, který je konstruován na správnou ráži zbraně a odpovídající závit na konci hlavně. Správný závit + adaptery - Souosost hlavně a tlumiče - Nepoškozený závit.

SERVIS A ČIŠTĚNÍ

Probíhá vždy po 50-200 výstřelech podle použitého střeliva a tlumiče speciálními přípravky pro tento účel.

Koupit tlumiče Shottone!

 

Přidejte svůj názor
Přidáním komentáře souhlasíte s podmínkami pro diskuzi a zároveň potvrdzujete, že Váš komentář není v rozporu s platnou legislatívou ČR či dorbými mravy. Vyhrazujeme si právo Váš komentář smazat v případě, že porušuje výše uvedené.

Přidat komentář